Do Sladovny zavítalo v roce 2022 přes 50 tisíc návštěvníků, nejvíce lidí přišlo v srpnu

25/1/2023

Písecká galerie hrou vstoupila do roku 2022 pravou nohou – podařilo se jí získat mezinárodní certifikát Domov pro učení ve 21. století, který vydává asociace Hands On! První měsíce však byly ještě ve znamení vládních protiepidemiologických opatření, od jara ale návštěvnost v největší galerii pro děti a jejich dospělé pomalu rostla. Celkem zamířilo v loňském roce do Sladovny přes 52 tisíc lidí, což je o 20 tisíc více než v roce 2021, kdy byla vládní opatření o poznání přísnější. Hlavní sezónou se již tradičně stalo období letních prázdnin, kdy do galerie zavítalo bezmála 20 tisíc dětí a jejich dospělých, nejnavštěvovanějším měsícem se stal srpen s 10 200 návštěvníky.

“Velmi si vážíme toho, že se k nám návštěvníci vrací, snažíme se poskytovat kvalitní programy, které překvapí a přinesou pozitivní zážitek jak dětem, tak i jejich rodičům,” komentuje ředitel Adam Langer. Nabídku galerie obohatilo kromě stálých výstav (Mraveniště, Pilařiště, Animárium, Hnízdo Ilustrace) hned několik dočasných projektů – do dubna 2022 zdobila prostor Vysokých trámů interaktivní expozice Voda mne napadá. V květnu 2022 ji nahradila velká výstava sedmi autorů nazvaná Jan A jaK dál. Nabízela netradiční cestu budovou galerie a životem J. A. Komenského, vrcholila v prostoru Vysokých trámů, kde budila úžas umělecká instalace sestávající ze 16 tun pšeničného zrna. Předcházela jí Laboratoř – místo, kde malí i velcí návštěvníci vstupují do tvůrčího procesu a spolupodílejí se tak na vzniku výstavy. Vernisáž proběhla v rámci pouličního festivalu dětské radosti Pískoviště 2022, pořádaného rovněž pod dramaturgickou taktovkou Sladovny.

Prostor Červeného ateliéru zdobila od dubna až do konce léta výstava Zachuchleno, na podzim ji pak nahradil projekt z dílny královéhradeckého Divadla DrakTovárna na utopii inspirovaná utopickými motivy v díle Karla Čapka. Výstavu, lektorským programem propojenou se stálou expozicí Hnízdo ilustrace, lze navštívit až do konce března 2023.

“Mám také radost, že jednotlivé projekty inspirují další tvůrčí kvas a vznikají neplánované počiny, které nabídku obohacují. V rámci výstavy Voda mne napadá vzniklo například interaktivní divadelní představení Voda voděnka (ve spolupráci s Petrou Peškovou a tanečním souborem T-dance), v kulisách výstavy Jan A jaK dál bylo realizováno unikátní pohybové představení Zrnění a poměrně náročný projekt Tanec v zrní – tvůrčí rezidence dětí, jejich lektorů a filmařů, ze kterého vznikly krátké taneční filmy. Ve stálém animačním studiu Animárium proběhly v létě dva turnusy příměstských táborů, na podzim pak i pravidelný animační kroužek,” dodává Adam Langer. Za zmínku stojí například také benefiční Den pro Ukrajinu, pořádaný ve spolupráci s Novou sítí.

V prostoru Malé galerie se pod záštitou cyklu Umění žije! vystřídalo pod vedením kurátorky Lindy Hampl Mezrová celkem šest expozic umělců z různých oborů. Byli jimi Arna Vazačová, Marie Štindlová, Jan Paul, Karolína Šrámková, v Malé galerii byl ale také realizován společný projekt několika institucí vedený zástupci Hospice Athelas s názvem Pletky s anděly nebo výstava k 10. výročí taneční školy T-dance. 

Sladovna byla aktivní i mimo Písek. Se svým programem se zúčastnila několika festivalů (Jičín, město pohádky, Mezinárodní divadelní festival Regiony v Hradci Králové i festivalu v Itálii). Ředitel pak její aktivity prezentoval také na několika konferencích – například v italském Janově nebo ázerbajdžánském Baku.

Novinky na Váš email